Wat we doen

Projecten

Gevel. Hernieuwbouw-project Bekkevoort

Dit prachtige hernieuwbouw-project werd afgewerkt met thermo-es en hydrocon (natuurpleister). Het thermisch behandeld essenhout werd hier verticaal geplaatst met open voegen en in 3 verschillende breedtes. De wisselende breedtes en het wildverband geven de gevel een speelsheid. De lange verticale voegen houden het tegelijkertijd strak en accentueren de hoogte van het gebouw. De verticale plaatsing maakt het mogelijk om gebogen vlakken mooi te bekleden.

Twee grote gevels van het gelijkvloers aan de voorgevel werden met hydrocon natuurpleister bezet. In dit geval werd er gekozen om de hoek van het gebouw sterk af te ronden en ook de dagkanten van de ramen en deuren werden afgerond. De pleister werd niet te strak gezet. Dit geeft een erg naturelle look en steekt zo wat af tegen de strakke lijnen van het hout. Ook de kleur springt in het oog en leeft op ten opzichte van het hout rondom. Het gebouw staat in een bosje temidden van velden en boomgaarden. Het heeft een erg natuurlijk karakter maar laat zich opmerken door de kleur en speelsheid van de gevelbekledingen.

Dak. All-in-one dakrenovatie Herent

Dit dak werd volledig gerenoveerd. Er werden twee kapellen in gebouwd om meer ruimte op het zolderverdiep te krijgen. Op de daken werd als onderdak een isolerende houtvezelplaat van 3.5cm gebruikt en werden volledig in de constructie geïsoleerd met cellulose (papiervlokken). Het dak van beide kapellen is bovenop in L-vorm verbonden en bedekt met Firestone EPDM.

Voor de hellende daken werd gekozen voor een platte pan. De kapel en de dakranden werden afgewerkt met Eternit natura (gelijmd).

Aanbouw. Renovatie

Een aanbouw aan een bestaande woning is doorgaans de eenvoudigste manier om de leefruimte van een klassieke woning enorm op te waarderen en te vergroten. Meestal volstaat het om een grote opening in de bestaande woning te maken en een eenvoudige aanbouw achter de woning te plaatsen. Dit kan doorgaans d.m.v het aanbrengen van een funderingsplaat. We construeren een plat dak op een aantal kolommen of wanden zodat er een grote raampartij kan gemaakt worden. In kleinere woningen kan een aanbouw nog een grotere rol spelen. Er kan in de diepte van het perceel gebouwd worden en in verschillende niveaus waardoor de aanbouw eigenlijk het epicentrum wordt van de uiteindelijke woning.

Totaalrenovatie. Haasrode

Voor een totaalrenovatie kan je alle richtingen uit. Het voornaamste onderdeel bij een renovatie is de volledige buitenschil van dorpel tot nok doorlopend geïsoleerd te krijgen.

Verder is er een waaier aan mogelijkheden in structuur, uitbreidingen, herbestemingen, glaspartijen… om tot een totaal nieuw en economisch en ecologisch concept te komen.

Voor dit gebouw werd de vorm van de bestaande woning grotendeels bewaard en werd gekozen voor een langgerekte uitbouw langszij. De uitbouw bestaat deels uit een strobaalbouw en deels uit houskelet. De strobaalbouw werd afgewerkt met leem en traskalkpleister, het houtskelet met een horizontaal latwerk in thermowood met open voeg. De bestaande woning werd langs de buitenkant geïsoleerd met minerale wol en eveneens afgewerkt in thermowood. De strobaalbouw breekt het rechtlijnige van de houten gevelbekleding en de lengte van het gebouw maar zorgt ook voor de verbinding.

Optopping. Kessel-lo

Van een dak een volwaardig bewoonbaar verdiep maken? Het kan doorgaans met houtskelet zonder dat er aan de funderingen van de bestaande woning moet geraakt worden. Door de lichte materialen en opbouw van een houtskelet is er slechts een geringe impact op de bestaande structuur en moet je niet in grondoppervlakte uitbreiden. In dit geval werd het bestaande dak afgebroken en een betonnen ringbalk voorzien bovenop de muren en van daaruit kan er opgebouwd worden. De wanden worden getimmerd en het nieuwe dak komt een etage hoger te liggen. In dit geval worden er 4 extra kamers en 2 kleine terrassen gerealiseerd door de optopping. De gevels werden afwerkt in thermowood lines, alle details in natuurzink.

Nieuwbouw. Hoeilaart

Deze woning met een uitdagend ontwerp werd volledig door ons opgetrokken: graafwerken, riolering, betonplaat, houtskelet, dakwerken en gevelbekledingen. Deze woning staat op een dik bed glasgranulaat, een isolerende en draagkrachtige ondergrond. De betonwanden werden, van op het glasgranulaat tot onder het houtskelet, geïsoleerd met foamglass (niet vochtgevoelig).

Een houtskelet van 23,5cm met aan de buitenkant een isolerende houtvezelplaat van 8cm en de binnenkant OSB3 zero om het geheel te verstijven. De roosteringsbalken van zowel dak als tussenverdiep zijn in dit gebouw zichtbaar. Er werd op de daken drukvaste minerale wol gebruikt en de dakbedekkingen bestaan uit Firestone-EPDM. De tussenvloer werd bovenop een systeemvloer geplaatst met massieve houten ribben. Zowel de tussenvloer als de houtskeletwanden werden volledig volgeblazen met cellulose (papiervlokken). De gevelbekledingen zijn hier een combinatie van hydrocon natuurpleister en thermo-es. Een goed voorbeeld van een lage-energiewoning met verschillende bouwknopen die tot een zeer degelijk en mooi einde werd gebracht met zeer verfijnde details en een gezond binnenklimaat.

Bekijk meer foto's op Facebook

Technieken

Funderingswerken.

Wij verzorgen uw graafwerken al dan niet in onderaanneming, voor grote en kleine projecten. Kelder, fundering en betonplaat voorzien we van de nodige ondergrondse isolatie indien van toepassing.

Riolering.

Wij leggen alle rioleringsbuizen rondom het huis en onder de betonplaat voor de afvoer van keukens en badkamers, toiletten en regenwater. Ook regenwaterputten, infiltratieputten en septische putten voorzien wij.

Houtskelet.

Onze core-business: houtskelet kan in bijna elk project worden toegepast. Van binnenwanden en aanbouw tot een volledige nieuwbouw-woning en ideaal voor optopping van een woning (=verdiep op bestaande woning) omwille van de lichte structuur en flexibele opbouw.

Wij verwerken bijna al onze materialen op de werf zelf en werken dus niet met prefab-elementen. Er wordt voor duurzame en inheemse materialen gekozen. Tropische houtsoorten en niet-ecologische materialen mijden we zoveel mogelijk. Houtskelet staat garant voor een uiterst gezond en aangenaam binnenklimaat.

Ruwbouw en metselwerken.

Zowel voor renovatiemetselwerk, aanpassingen binnenshuis, nieuwe openingen maken, plaatsen van stalen liggers en nieuwe draagmuren als voor het metselen van gevelsteen, ook in combinatie met houtskelet, kan u bij ons terecht.

Gevel in hout.

Er is een groot aanbod en de mogelijkheden zijn (bijna) eindeloos. Wij plaatsen houten gevelbekledingen op vele manieren: verticaal, horizontaal, open voeg-systeem (brede of smalle voegen), z-profiel, wisselende breedtes… Ook hier mijden wij tropisch hout.

Gevel in steen.

Gevelsteentjes zijn er in alle maten en kleuren. De look kan ook heel mooi zijn in combinatie met houten gevelbekleding, pleister of plaatmaterialen. Gevelsteen lijkt misschien enkel in traditionele bouw voor te komen maar is perfect toepasbaar rondom een houtskelet. Als u graag een klassieker ontwerp heeft, hoeft houtskelet dus niet van de kaart geveegd te worden.

Gevel in plaatmaterialen.

Voor het strakkere uitzicht kan je kiezen voor plaatmaterialen. Er bestaat een heel groot gamma bij verschillende fabrikanten van gladde platen tot platen met meer structuur en daardoor een iets natuurlijker uitzicht. Trespa en Eternit Natura, om er maar enkele te noemen, komen hier bijvoorbeeld voor in aanmerking en kunnen geschroefd of verlijmd (onzichtbare bevestiging) worden.

Gevel in pleister.

We leggen ons voor gevelpleisterwerk toe op een natuurlijk pleister-systeem met een kalk-mineraalsamenstelling. Dit systeem bestaat uit 3 lagen: een hecht- en wapeningslaag, de fijnpleisterlaag (evt in de massa gekleurd) en de laag silikaatverf.

Het systeem is dampopen en niet gevoelig voor algen etc. Dit kan toegepast worden op metselwerken en houtvezelplaten. Je kan kiezen voor een strakkere afwerking met scherpe hoeken of een eerder naturelle afwerking waarbij we hoeken gaan afronden. Dit pleister-systeem bestaat in bijna alle kleuren van de regenboog.

Leien.

Gevelleien
Voor een strak en modern gelijnde gevel of een klassieker met ruitleien of leihaken.

Dak
Kan voor een strakke look zorgen of bij een renovatie de oude stijl weer fris naar boven halen.

Zink.

Gevel
Zink, bijna edel. Prachtig materiaal om erg strakke volumes te bekomen en zeer fijn voor detaillering. In drie basis-kleuren te verkrijgen: Natuur, Quartz en Anthra. Verschillende mogelijkheden om zowel horizontaal als verticaal te plaatsen, een aantal standaard breedtes of wisselende breedtes of op maat.

Dak
Ook voor daken is zink een uitmuntend materiaal. Van licht hellend tot gebogen dakstructuur is mogelijk. Zink wordt uiteraard ook gebruikt voor goten en afvoeren maar ook voor dakranden, muurkappen, gevelgoten en andere maatwerken.

Dakwerken.

Zadeldak
Wij verzorgen alle mogelijke timmerwerken voor uw zadeldak zowel in renovaties als nieuwbouw. De dakbedekking kan zeer uiteenlopend zijn: van kleipannen tot leien en zink.

Plat dak
Dakstructuur, beplating, koepels of dakvlakramen etc. Voor de dakbedekking van platte daken werken wij met Firestone epdm. Een hoogwaardig en kwaliteitsvol rubber dat liefst in 1 stuk wordt geplaatst. Ook voor groendaken kan je bij ons terecht.

Sarkingdak
Bij een Sarkingdak wordt de isolatie aan de buitenzijde van de dakstructuur geplaatst. Hier wordt meestal voor gekozen als het dak langs de binnenzijde is afgewerkt en er dus geen mogelijkheid is om van binnenuit te gaan isoleren.

Isolatie.

Doorgaans opteren wij voor cellulose-isolatie. Dit is isolatie die uit gerecycleerd papier bestaat en behandeld is tegen ongedierte en brand. Deze isolatie is uitermate geschikt voor daken en houtskeletbouw en heeft een hoge isolatie-waarde en brandveiligheid.

De onbereikbare delen (voor cellulose) tijdens de opbouw van een structuur gaan wij isoleren met minerale wol of vlas, hennep, katoen-wol. Ook voor spouw-muren en platte daken proberen we altijd minerale wol te gebruiken en zo het gebruik van PUR en PIR te minimaliseren.